onsdag 30 maj 2012

Gillar du Cesar?

Trots att jag inte är någon vidare hundmänniska kan jag inte låta bli att titta på Cesar Milan ibland.

millan-dogpack-lg_44419767

Jag är helt fascinerad av hans förmåga att “få ordning” på en hund oavsett problem.

I dag ska jag skicka paket och köpa de där svindyra men perfekta handdukarna. Ja och så jobba lite så klart………………..

Må så gott!

18 kommentarer:

 1. Svaret på den frågan är både ja och nej.
  Han är duktig på att läsa hunden och att kommunicera med den och så är han ju rättså trevlig att titta på =)
  Nej därför att han använder elhalsband som ger hunden en stöt i uppfostringssysfte.
  Blev hemskt besviken när jag fick veta det.
  Elhalsband är tack och förbjudna i Sverige!

  Och drar därmed ut med min hormonstinna tonårshund och sliter mitt hår en stund.
  Det är TUR att jag vet att det här är en period som går över =)

  SvaraRadera
 2. Tack och lov skulle det såklart stå =)

  SvaraRadera
 3. Åhh ja, jag älskar honom. Han är/har precis vart här i Göteborg nu, men är visst inte erkänd av kennelklubben. Han är riktigt duktig tycker jag och jag hade allt kunnat skicka min lille stolthet till honom om det hade behövts. Kram

  SvaraRadera
 4. Men oj, det där med elhalsband visste jag inte. Inte bra! Kram igen

  SvaraRadera
 5. Nej det där med elhalsband känns verkligen inte OK!
  Kram på er

  SvaraRadera
 6. Nej, hans metoder är inte OK är det korta svaret på den frågan. Jag gillar inte Barbro i Gokväll heller av samma skäl. Men jag vet att det finns olika skolor vad gäller hunduppfostran, och jag står väl så långt åt andra hållet som det går....Skulle kunna skriva en roman om detta, haha...Fast det är spännande detta!Handlar ju i slutändan om hur man ser på inlärning faktiskt och då går jag ju igång. Men sparka och kasta saker på en hund, nej, positiv förstärkning är det jag tror på!
  Kram
  (Och ska kanske tilläggas är jag ju alldeles nybliven hundägare med väldigt liten erfarenhet, men som gått allsköns kurser och tycker detta är spännande! Många skulle nog tycka att vi har en ouppfostrad hund som vi borde kasta nyckelknippor efter, men själv tycker jag att vi har en trygg och glad hund som vi har fantastisk kontakt med!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här skulle jag också kunna svara med en uppsats =)
   Men nöjer mig med att säga att jag bra mycket hellre kastar myckelknippan i arslet på min hund än att han springer ut på E22 efter en hare.

   Och att jag under alla mina hundår ännu inte träffat på en hund som väljer mattes/husses godis över kanin/löptik mm, men däremot känner en himla massa hundar som väljer att inte sticka efter kanin/löptik för att de vet att de får en nyckelknippa i arslet. Men som 99,9% av tiden har jättekul med sina ägare eftersom de kan gå lösa t o m mitt i stan.
   Och det är så jag vill ha det. =)

   Radera
  2. Tycker bara att de hundar jag känner som får nyckelknippor kastade i tid och otid tyvärr också är ganska otrevliga hundar på olika sätt. (Fast det kanske är just därför deras ägare känt sig manade att ta till den metoden - så vad är hönan och vad är ägget?) Men som sagt det finns ju olika åsikter om hur hundar reagerar på detta och forskning som pekar i olika riktning. El-halsband är ju en förlängning av samma pedagogik som nyckelknippan och triggar hunden på exakt samma sätt, sen tar de säkert mer skada av halsbandet än av nyckelknippan, men båda bygger på principen negativ förstärkning tyvärr. Men där får vi ju välja vilken metod vi föredrar så klart (så länge det inte bryter mot lagen förstås...)Men skiljelinjen går ju precis som du säger mellan de skolor som förordar negativ förstärkning och de som föredrar positiv förstärkning (operant inlärning). Man får väl välja det som man själv föredrar helt enkelt och det man tycker funkar!!! Själv använder jag mycket klickerträning och det passar mig men säkert inte alla! (Och jag har också jättekul med min hund, som på hundskolan fick omdömet världens gladaste hund! men han har ju aldrig varit särskilt besvärlig så det är enkelt att vara hans matte. Förstår att det finns hundar som är betydligt tuffare utmaningar!)

   Radera
  3. De hundar jag känner som ex gått hos Jeppe Stridh (såsom mina egna tre) får mycket sällan nånting i arslet; det är liksom det som är poängen.
   Men så får de ju också träna på adekvata störningar istället för att äta köttbullar.

   Och nej jag skulle never ever byta ut mitt ledarskap mot en plåtsak som klickar. Min hund är ett djur och ingen människa med pälsansikte och har instinkter som inget godis i världen kan förändra (inte ens hos en labrador); som att lyssna på flockledaren betyder att man överlever.

   Radera
  4. Har du läst något om den senaste vargforskningen (apropå flockledare)? Rekommenderas. Verkligen superintressant och ställer mycket på ända om hur hundar fungerar! Och inte tror hundar att vi människor är hundar utan päls heller så flockledare kan man nog inte bli oavsett!!! Men som sagt, det finns olika skolor och det står var och en fritt att välja den man gillar. Det har jag inga synpunkter på. Själv går jag på en utmärkt hundskola som drivs av hundpsykologer och använder operant inlärning. Det passar mig! Och all hundträning handlar ju förhoppningsvis om kantakt i första hand och varken köttbullar eller straff. Men jag skulle aldrig drömma om att pracka på mina idéer på någon annan, utan jag hoppas att alla väljer utifrån kunskap och intresse. Jag tror säkert att du är fantastisk med dina hundar och har aldrig påstått något annat! Men tyvärr finns det människor som inte använder dessa metoder på ett bra sätt, av okunskap eller av andra skäl och då blir jag ledsen. Ingen hund ska behöva fara illa, därom är vi säkert överens både du och jag

   Radera
  5. ..och kontakt skulle det ju stå så klart. Hihi, kantakt vet jag inte vad det är, men det kanske är bra!

   Radera
 7. Trodde du menade salladen hihi, den gillar jag:) kram Nilla

  SvaraRadera
 8. Öhh. Det märks att jag inte har hund för jag fattar ingenting. Fast elhalsband eller nycklar i arslet är nog lika illa båda två.

  Cesar har jag däremot aldrig sett i aktion, och hund skulle jag gärna ha..

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hund är verkligen mycket bättre än jag trodde. Jag är ju kattmänniska i kubik och har nog tyckt att de där hundmänniskorna är en annan ras än vad jag är. Men oh my vad kul det är med hund!!!!Rekommenderas!

   Radera
 9. Är det "Mannen som talar med hundar" har jag sett det, jättebra! Fast jag visste inte heller det där med elhalsband :/ Kram

  SvaraRadera
 10. Jag gillar också Ceasar. HAr ett förflutet inom brukshundsklubben och ställer mig tveksam till vissa metoder han använder, men han är på många sätt otroligt duktig. Känner en som såg honom när han var här i Malmö och hon var djupt facinerad.. Klem från stugan

  SvaraRadera
 11. Jag kollar ofta på Cesar och tycker han läser av hundar bra. Nu har jag ingen större hundvana, och mina hundvana vänner är inte impade över Cesar.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Har sett nåt avsnitt och viss blir man lite impad. Men eftersom jag är lite misstänksam av naturen tycker jag att han är för bra för att vara sann. Förstår du vad omständiga klubben menar?! Kram!

  SvaraRadera